Beszoktatásról

A BESZOKTATÁSRÓL

Minden család életében elérkezik az az idő, amikor gyermeke gondozását, nevelését más személyre kell bíznia. Ezt a fontos döntést nem könnyű meghozni, komoly érzelmi viaskodás zajlik le ilyenkor mindenkiben. Sokan feltesznek maguknak hasonló kérdéseket, „a karrierem vagy a gyermekem fontos, vagy meg tudunk e élni, ha nem megyek vissza dolgozni, milyen lesz az a hely, az a személy, aki gondoskodni fog a gyermekemről, szeretni fogják őt akkor is amikor valami csínyt követ el, de talán arra a kérdésre a legnehezebb válaszolni, jót teszek-e ezzel a gyermekemnek és lesz e rá a továbbiakban is elég időm?”.

Ha meghozták döntésüket, akkor gyermekeik és a mi segítségünkre tudnak lenni abban, hogy részt vesznek gyermekeik beszoktatásában, hiszen sokéves tapasztalataink igazolják, a szülő jelenléte megkönnyítheti a gyermek számára az elválás nehézségeinek feldolgozását. Az új környezet felfedezése, a játékokkal való barátkozás, a hasonló korú társak közelségének az elfogadása is könnyebb, ha néha picit oda lehet szaladni az anyához, apához. Ezen kívül minket is jobban megismerhetnek, beláthatnak napi munkánkba.

A beszoktatási idő általában két hétig tart, de természetesen mindig figyelembe vesszük, a gyermekek alkalmazkodási képességét, megfigyeljük, hogyan tudják elfogadni az új környezetet, mennyire változik meg viselkedésük, és hogyan fogadják el hasonló korú társaik jelenlétét.

A két hetes fokozatos beszoktatásnak az a lényege, hogy a két hét alatt folyamatosan növeljük a gyermekek bölcsődében tartózkodásának időtartalmát, a szülő csoportban tartózkodás idejét pedig fokozatosan csökkentjük a második héttől kezdve. A gyermek számára fontos, hogy az első három-négy napban mindenben a szülő siessen segítségére, pl. ő tegye tisztába, ő kínálja meg innivalóval, ő kínálja neki a reggelit, vagy éppen az ebédet. Mindez azért nagyon fontos, mert kisgyermeknevelőink még nem ismerik a gyermekek igényét, temperamentumát, szokásait, ezért ezt Önöktől szeretnénk megtanulni. E néhány napi megfigyelés után, már ismerjük egymást annyira, hogy átvegyük ezeket a feladatokat, hiszen tapasztalataink szerint ekkora a gyermekek már elfogadják közeledésünket, segítségünket.

Az első hét végére általában már vidáman játszanak a gyermekek a kisgyermeknevelők közelében akkor is, ha néhány percre kimegy az anyuka a csoportszobából és talán már társaikkal is elkezdenek ismerkedni, játszani. A gondozási és az étkezési idő alatt is egyre távolabbról figyelhetik meg, hogyan fogadja el gyermekük a kisgyermeknevelők közeledését és hogyan próbálják elfogadni az új helyzeteket. Természetesen a szülőtől való elválás egy „tanulási” folyamat a gyermek részéről, és meg kell tapasztalniuk, hogy a szüleik nem hagyják el őket, csak rövidebb–hosszabb időre el kell búcsúzniuk egymástól.

Mi bízunk abban is, hogy a szülővel történő fokozatos beszoktatás nemcsak a gyermek számára jelent előnyöket, hanem hatással lesz a család és a bölcsőde kapcsolatának alakulására is, hiszen a két hét alatt betekintést nyerhetnek a bölcsőde gondozási-nevelési módszereibe és megtapasztalhatják, hogy szakmailag jól felkészült szakemberekre bízzák gyermekeiket, akik felelősséget vállalnak addig gyermekeikért, míg Önök dolgoznak.