Napirend

NAPIREND

Amikor közösségbe hozzák gyermeküket, fel kell készülniük arra, hogy megváltozik megszokott napirendjük és már nem feltétlenül a gyermekeik napi igényéhez kell igazodniuk, hanem a munkahelyi elvárásoknak is meg kell felelniük. Talán reggelente már nem érnek rá kényelmesen elkészülni és megvárni, míg gyermekük magától felébred és egy picit játszik, majd reggelizik, hanem időre kell beérniük munkahelyükre, és előtte még útba kell ejteniük a bölcsődét is. Tudjuk ez nem könnyű feladat, hiszen évek alatt kialakult a család életritmusa, melyben Önök és gyermekük is jól érezték magukat.

Mi is tudjuk, hogy a helyes életritmus a szabályos napirend megkönnyíti a gyermekek számára a megszokást, az alkalmazkodást, fokozza biztonságérzetüket és a későbbiekben sokkal nyugodtabban, és aktívabban tudnak majd játszani.

Mindezen ismeretek birtokában törekszünk arra, hogy ez a rendszeresség továbbra is megmaradjon gyermekeik életében, de kérem, fogadják el, hogy nekünk több gyermek igényét kell figyelembe venni akkor, amikor összeállítjuk saját intézményeink napirendjét. Egy közösségben hasonló korú gyermekek nevelkednek, és a csoportban való nevelkedés esetén még nagyobb jelentősége van a játékidő, a gondozási műveletek és az alvásidő gondos és pontos megszervezésére, hiszen a bölcsődés korú gyermekek még nem képesek hosszú ideig várakozni. Azt azonban fontosnak tartjuk, hogy minden gyermek megtalálja a napirenden belül a saját helyét, az egyéni igényeik kielégüljenek, és jól érezzék magukat társaik között.

A napirend működését mi akkor tartjuk sikeresnek, ha a gyermekek a nap folyamán nyugodtak, játékuk elmélyült, felszabadultak, szívesen működnek együtt az őket segítő felnőttekkel, jó étvágyúak, álmuk mély és nyugodt.

Tájékoztatásként bemutatjuk, a főbb eseményeket, melyek a napi események során biztosítják az állandóságot és a kiszámíthatóságot.

6.00-kor kinyitjuk kapuinkat és 8.00-ig várjuk, hogy megérkezzenek azok a gyermekek, akik nálunk szeretnének reggelizni. Közben pedig mindenki vidáman játszhat társaival, kisgyermeknevelőivel, szükség esetén pedig használhatják a fürdőszobát, illetve szerint kisgyermeknevelőink kicserélik a gyermekek pelenkáját.
8.30-tól ismét nyitottak vagyunk arra, hogy a később érkező gyermekeket átvegyük szüleiktől és segítségükre legyünk abban, hogy bekapcsolódjanak társaik játékába. A tízórai megérkezésig ismét biztosítjuk a gyermekeknek, hogy nyugodt körülmények között szabadon játszhassanak, vagy gyurmával, festékkel, ragasztóval és egyéb érdekes eszközzel elkészíthessék saját kis alkotásaikat. Ez idő alatt van idő egy kis éneklésre, mondókázásra, mesélésre is, hiszen törekszünk arra is, hogy szókincsüket, ritmusérzéküket és fantáziájukat is fejlesszük.
9.30-vagy 10.00-kor megkínáljuk a gyermekeket gyümölcslével, hiszen fontos a folyadékpótlás.
9.45-tól elkezdünk készülődni, az udvari játékhoz és kb. 10.45-ig a szabad levegőn játszhatnak a gyermekek.
A nyári hónapokban pedig törekszünk arra, hogy még több időt töltsenek kint a gyerekek a szabad levegőn, és már reggeli után kimegyünk, és ebédig kint szaladgálhatnak, homokozhatnak, biciklizhetnek, labdázhatnak, vagy éppen pancsolhatnak.
10.45-tól 11.30-ig kisgyermeknevelőink folyamatosan hozzák be a gyermekeket az udvarról és ismét a fürdőszoba gondozás ideje következik.
11.30-tól 12.00-ig elfogyasztják az ebédet, amit szintén saját főzőkonyháinkon készítünk el, így a hozzánk járó gyermekek, mindig a korosztály igényének megfelelő ételt kapnak.
12.00-tól 15.00-ig a csoportszobákban alhatnak, és pihenhetnek a gyermekek, hogy a délutánt ismét aktívan tudják eltölteni és vidáman, kipihenten várják szüleiket.
15.00-tól 15.30-ig tart az uzsonna ideje. Ez idő alatt szintén szeretnénk kérni, hogy ne zavarják meg a csoportok nyugalmát.
15.30-tól 18.00-ig ismét biztosítjuk, hogy a gyermekek nyugodt körülmények között játszhassanak mindaddig, míg szüleik megérkeznek értük.